Over ONS

Veel Schiedammers kennen 'de ONS' nog als het gebouw van de Openbare Nutsbedrijven Schiedam; dé plek waar ze vroeger hun energierekening gingen betalen. Hoe mooi is het dat vanuit deze plek gewerkt wordt aan nieuwe energie voor de A20-zone en ver daarbuiten!

Nieuwe energie

Het ONS-gebouw is door de gemeente Schiedam aangewezen om de komende tijd als een van de aanjagers voor gebiedsontwikkeling SchieDistrict (voorheen 'A20-zone Schiedam') te fungeren. Dit houdt in dat we hier ruimte bieden aan start-ups, scale-ups en interessante initiatieven die passen binnen het ontwikkelen van economisch perspectief voor dit gebied en Schiedam. Lees hier meer over de plannen in het SchieDistrict.

Vanuit een innovatieve historie

Gezien het vorige leven van het ONS-gebouw is het heel logisch dat juist deze plek weer gebruikt wordt om nieuwe energie te brengen. In de jaren ’80 en ’90 experimenteerde men hier namelijk al met zonnepanelen, windmolens en het betrekken van de burger bij klimaatacties. Kijk maar eens op de tijdlijn hieronder!

Interesse?

Ben jij hierin geïnteresseerd of weet jij iemand die hier perfect zou passen? Kijk dan naar de huurmogelijkheden!

Historie en toekomst

Innovatie zit in het DNA van deze plek! Kijk maar wat er in de loop der jaren allemaal al bij ONS gebeurde. Deze vernieuwing pakken we graag weer op. Niet voor niets hebben we ‘prototyping the future’ als ons motto.

2020

Toekomstimpressie

Na aanpassingen aan de binnenkant van het gebouw is in de toekomst de buitenkant aan de beurt.

Hierbij een impressie van de entree.

2019

Eerste aanpassingen

Er wordt hard gewerkt om het gebouw te veranderen in een comfortabele en moderne werk- en ontmoetingsplek. Kom snel eens langs!

2018

ONS event

Op 12 december organiseerden we een geslaagd event voor de eerste bewoners, alle buren in de A20-zone en bekenden uit Schiedam en omstreken. Lees er hier meer over.

2017

Eerste huurders

In 2017 meldden zich huurders van het eerste uur: ThermIQ en StoredEnergy

2016

Nieuwe plannen

De gemeente Schiedam onderzoekt of het ONS-gebouw een aanjager voor de A20-zone kan worden.

2009

Irado verhuist

Irado heeft een nieuw en passend pand aan de Fokkerstraat en verhuist. Hiermee wordt het enkele jaren stil bij ONS. Het gebouw blijft eigendom van de gemeente Schiedam.

2003

ONS campagne

Energiebedrijf ONS voert campagne voor groene stroom, besparingstips, het vastzetten van de leveringsprijs en hun goede service.

2000

Fusie ONS Milieu en SWVlaardingen tot Irado

Irado is de naam van de onderneming waarin ONS Milieu uit Schiedam en de gemeente Vlaardingen gaan samenwerken voor de inzameling van huishoudelijk- en bedrijfsafval, het beheren van de milieustations, de reiniging en aanverwante taken.

1999

Schiedamse scholen massaal op internet

Door een initiatief van ONS CAI en de gemeente werd internet voor Schiedamse scholen financieel bereikbaar. Leerlingen van 28 scholen konden vanaf april 1999 onbeperkt internetten via de kabel.

1998

100 jaar Reinigingsdienst

Schiedam kreeg in 1898 een gemeentelijke reinigingsdienst met materieel uit de eerste gespecialiseerde fabriek. En jawel, deze stond ook in Schiedam! Hier een afbeelding van een vuilniswagen van Wagenmakerij Arij Jordaans.

1996

Sociale wijkserviceteams

In 1996 worden de eerste wijkveiligheids- en onderhoudsploegen ingesteld door mensen via melkertbanen aan werk te helpen.

1991

Privatisering ONS NV

De Openbare Nutsbedrijven Schiedam zetten op 1 april 1991 officieel de stap naar verzelfstandiging als gevolg van landelijk beleid dat grotere energiebedrijven wil. De gemeente blijft voor 100% aandeelhouder.

1990-1991

Service is ONS doel

Met een nieuw servicecentrum en informatiebalie in het ONS-gebouw sturen de Openbare Nutsbedrijven aan op een betrouwbare, gastvrije en efficiëntere manier van werken.

1987

Toenemende automatisering

De toenemende automatisering zorgde ervoor dat de ONS anderhalf jaar werkte aan een noodstroomvoorziening zodat de omvangrijke administratie van de gemeente te allen tijde bereikbaar en gewaarborgd zou zijn.

1984+

Kwik in het bakkie

De Openbare Nutsbedrijven zijn deze jaren erg actief om de burgers bij hun werk te betrekken. En daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen! Dus komen er veel scholieren op excursie, doen ze mee aan veegwedstrijden en aan de actie ‘Kwik in het bakkie’ waar Ed Nijpels de prijs uitreikte.

1984

Satelliet TV & kabelkrant

Schiedam maakte al heel vroeg gebruik van de Europese Communicatie Satelliet. Eén van de eerste schotelantennes van Nederland stond op het ONS-terrein. Het bracht alle circa 40 Nederlandse kabeldirecteuren naar onze gemeente voor een vergadering over de toekomst van deze moderne manier van communicatie. In 1988 startte de ONS met het doorgeven van de Avondbladen TV-krant.

1982

Schiedam loopt voorop

Schiedam wint de ‘Snelle Ambtelijke Molen’-prijs voor het installeren van een windmolen op het ONS-terrein. De Openbare Nutsbedrijven Schiedam lopen in Nederland voorop als het gaat om energiebesparende maatregelen en plaatsen meerdere windmolens op meerdere locaties.

1981+

ONS stimuleren afvalscheiding

De komende jaren zetten de Openbare Nutsbedrijven in op het stimuleren van gescheiden afvalinzameling. De burgers worden betrokken met acties en prijsvragen en ook het bedrijfsleven wordt actief betrokken. In 1993 wordt het milieustation aan de Van Heekstraat officieel geopend.

1980

1980

Officiële opening ONS-gebouw!

De bouw startte in de jaren ’70 maar in 1980 vond de officiele opening plaats. En wat een gebouw was het ONS voor die tijd. Uiterust met zonnepanelen, een warmtepomp, warmtewinning met gebruik van water uit de Schie, innovatie tl-verlichting met meer lichtopbrengst en zo gaat de lijst nog even door. Het ONS was in die tijd het toonbeeld van vooruitgang op het gebied van energiebesparing en vernieuwing. Toen dus al bezig met ‘Prototyping the future’!

De nieuwe rol

De gemeente Schiedam gaat een overeenkomst aan met gebiedsontwikkelaar SDK Vastgoed (VolkerWessels) voor de ontwikkeling en realisatie van een Mechatronica Innovatie Campus op het ONS terrein. Antoinette Laan, Wethouder Schiedam vertelt hierover.

Ben jij hierin geïnteresseerd of weet jij iemand die perfect bij ONS past? Kijk dan naar de huurmogelijkheden!